“9. MAJ”

Kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. god., a povodom Dana pobjede nad fašizmom, danas je održana manifestacija pod nazivom “A bili su samo djeca”. Naši učenici su uzeli učešće na ovom važnom događaju u kalendaru školskih dešavanja i bitnih datuma našeg grada i Općine. Riječ je svakako o datumu koji je izuzetno važan za našu državu, a obilježava se i kao Dan Evrope.

"9. MAJ"

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica kazao je da su već dvije decenije prošle, a bol ne prolazi. Istakao je da postaje i veća jer zločin ubijanja nedužnih i brutalnost načina na koji je to učinjeno, bivaju sve očigledniji. Uputio je poziv za mir cijeloj planeti da otvoreno i odlučno diže svoj glas protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, terorizma i svakog bezumlja koji ima za cilj da uzme oružje u ruke."9. MAJ" 1

Naša delagacija prije toga prisustvovala je otvaranju obnovljenog trga kod zgrade u kojoj su smješteni Kanton Sarajevo i Općina Centar, a službeni naziv od danas je Trg Prvog korpusa Armije RBiH. Projekt obnove finansirala je Općina Centar, a realiziran je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine. Zamijenjena je kompletna podloga približno 1 000 m². Posađeno novo drveće i drugo bilje. Pitka voda puštena u funkciju. Za poglede prolaznika potpuna idila.

Sanacija Trga Prvog korpusa poslužit će budućim generacijama kao podsjetnik na tekovine antifašističke borbe i pripadnosti porodici europskih zemalja. Odluka o početku realizacije projekta je donesena na osnovu činjenice da je posljednja rekonstrukcija parka urađena davne 1972. godine i da se nalazio u izuzetno lošem građevinskom stanju. S obzirom na složenost projekta sanacija je rađena u fazama. Završetkom projekta sanacije i uređenja Trga Prvog korpusa Armije BiH građani su dobili lijepu pješačku zonu s kamenim gazištima i fontanama, te uređenim zelenim površinama.

"9. MAJ" 5