POZIV ZA EYOF

Do Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2019. godine ostalo je nešto manje od dva dana. Organizatori su već odavno spremni za početak ovog velikog sportskog događaja.

Do sada je dolazak potvrdilo oko 1.600 sportista, sportistkinja i trenera iz 46 zemalja, a ukupan broj onih koji će doći isključivo zbog EYOF-a kreće se između 2.000 i 2.200 ljudi. EYOF je prilika za sve građane Sarajeva da javno potvrde da u tim gradovima ponovo živi olimpijski duh.

Od 9. do 16. februara takmičari će se boriti za odličja u osam sportova, a u svakom imaju dvije do tri discipline. Treba naglasiti da su to takmičenja u alpskom skijanju, biatlonu, cross countryju i snowboardingu, kao otvorenim takmičenjima, a zatvoreni prostor rezervisan je za klizačke sportove kroz turnire u hokeju, umjetničkom klizanju, schort trackingu i curlingu.

Naša delegacija broji 38 članova i to je do sada najbrojnija delegacija BiH na sličnim događajima. Za maskotu EYOF-a 2019. izabran je Groodvy, čiji je cilj da prenese poruku jedinstva i zajedništva na ovim prostorima, a vjerujemo da će se duh zajedništva vratiti s novim olimpijskim plamenom.

Pozivamo vas da svojim prisustvom podržite sve aktivnosti na borilištima i ispratite ovaj događaj s najljepšim emocijama. Neka sedmondnevna turneja počne s olimpijskog stadiona koji gravititra našem području, s Koševa na kom su debitovali svi naši učenici (Dan prvačića).