VRŠNJAČKO NASILJE – NEMA ŠANSE!

U okviru Projekta  Vršnjačko  nasilje – Nema  šanse,  učenici VII-1 razreda s razrednicom  Behdijom Mustafić  i socijalnom  radnicom  Arijanom  Hasović, prisustvovali su edukaciji  i  učestvovali   u radionici u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Projekat je finansirala Općina Centar  u organizaciji Centra za razvoj  omladinskog aktivizma (CROA) pod  pokroviteljstvom  Ministarstva  za obrazovanje, nauku i mlade  Kantona  Sarajevo.

Na času odjeljenjske zajednice  predavač  Lidija Sejdinović   je na veoma zanimljiv način  razgovarala  s učenicima o nasilju među djecom. U jednoj spontanoj atmosferi,  učenici su govorili o vrstama vršnjačkog  nasilja  i  pričali o  iskustvima  svojih vršnjaka.  O tome kako se  nositi s vršnjačkim nasiljem, učenici su pokazali kroz  zanimljive  igrokaze. U ulogama nasilnika, žrtve i promatrača,  pokazali su izuzetnu snalažljivost. Na kraju su svoje poruke protiv nasilja  uputili vršnjacima, a i onim mlađim od njih. Poruke su poslane  kroz strip, putem  kojeg  su i riječi i crteži rekli: “Vršnjačko nasilje -nema šanse! Zaustavimo vršnjačko nasilje : Niko nije zaslužio da pati!”

Kroz  razgovor  i  razne  aktivnosti su zaključili da se vršnjačko nasilje može desiti bilo kome i na bilo kojem mjestu. Bilo gdje da se desi, postoje institucije kojima se  treba nasilje  prijaviti.  Učesnik ovog projekta  Šišić Zafir, poklonio je učenicima brošure pod nazivom:” Zaustavimo vršnjačko nasilje: Niko nije zaslužio da pati!” Učesnici su  nam kroz  raznovrsne   aktivnosti  dali do znanja  da će riječi zapamtiti i pretvoriti u djelo.

Prisustvovali  smo  zanimljivom  druženju  kroz  koje  su  djeca  učila   kako  se  ponašati  u situaciji  ako se  nasilje  nekome  desi.  Organizatori  su  učenike  počastili  sendvičima, slatkišima i sokovima.