U proteklom periodu realizovali smo brojne aktivnosti pripremajuće se za Dan jabuke. Proglasili smo sedmicu posvećenu ovom voću. Učenici su sa svojim razrednicima brali jabuke u školskom voćnjaku i pripremali ih za članove brojnih sekcija. Putem različitih vannastavnih aktivnosti učenici su pripremali sokove, džemove i kolače od jabuka. Voditeljice ovih sekcija su pripremile i kolače kojima su se počastili nastavnici i učenici naše škole.
Tradiciju održavanja Dana jabuka seže u 1990. god. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.
“Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van”
Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.
Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka. Na kraju, što reći osim: